Treceți la conținutul principal

Previziuni 2008

Episodul III
Fotocamerele pentru amatori vor purta doar "carcase" fashion

Exista doua trenduri care se confunda, iar un titlu alternativ ar fi fost "Telefoanele mobile inghit treptat piata fotocamerelor pentru amatori". Acum este putin mai clar despre ce vreau sa vorbesc. Pe masura ce fotocamerele incorporate in telefoanele mobile evolueaza, nu vei mai avea chef sa-ti cumperi una dedicata si ultraportabila pentru ca bineinteles, o vei folosi pe cea din mobil. Anul acesta vom vedea destul de multe mobile cu camere de 5MP si chiar mai mult, cu focalizare automata si lentile cu branduri respectate precum Schneider, Pentax sau Zeiss. Da, va fi o problema cu zoom-ul optic care lipseste in mainstream la camerele din mobile. Mecanismul e destul de voluminos pentru a-l incorpora intr-un handheld. Nokia l-a incorporat in N93 si stim bine ca acel mobil, desi tare in specificatii, era cat o caramida.

Revenind la fotocamerele pentru amatori, ele vor fi pastrate in "viata" doar daca vor fi destul de atragatoare pentru consumatori, cu alte cuvinte, doar cele cu design fashion, precum si exemplarul din poza, noul Samsung i8. Asta mica a invatat sa redea muzica MP3 dar si filme MPEG, AVI, MOV, WMV si ASF pe care le reda pe un ecran maricel, de 2,7 inci. Nu este intamplator faptul ca producatorul isi incarca fotocamerele cu functii noi, atragatoare. Coreenii stiu exact despre ce vorbesc eu aici pentru ca tot ei produc si telefoane mobile cu camera foto incorporata. In viitor, amatorii foto se vor multumi deci cu camera din telefon cu care fac poze destul de bune pentru tiparire la format de carte postala sau de pus intr-un album digital pe Flickr. Adevaratii pasionati vor pune mana pe o camera avansata, un DSLR (digital single-lens reflex).


Aici gasesti detalii despre noua fotocamera Samsung i8.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fraierii se retrag

Sunt o mare companie. Aud ca in Second Life intra tot poporul, deci hai sa-mi fac imagine acolo ca da bine. Cine sa se ocupe de treaba asta? Niste trogloditi din birouri care n-au intrat in viata lor intr-un joc multiplayer online. Facem sediu acolo ca in realitate. Vorbaia, suntem companie serioasa, imagine, brand. Imi cumpar ditamai insula (ca am bani), construiesc un sediu cu design debil, din otel si sticla si astept... astept... Dupa doua luni vad fisa cu situatia financiara. Nu e bine. Insula aia imi mananca bani (vreo 60 USD pe luna) si nu produce nimic. Nu e deloc bine. O lasam balta. Alti baieti destepti, de pilda Nissan si-a transformat locatia in parc de distractii. Acolo vine lumea ca se distreaza si mai vede o masina, doua. De ce sunt suparat? LA Times a observat ca pleaca marile companii din Second Life, vreo 5 sau 6 la numar. Astia dau vina pe interesul scazut in SL, ca nu sunt decat maximum 40.000 de oameni online simultan in orice moment. De aici, concluzia ca SL va di...

Voce in SL

De ceva vreme, Linden Labs a dat drumul la comunicarea prin voce in Second Life. Am mai incercat sa vorbesc cu oamenii pe acolo, dar rezultatul a fost lamentabil. Aseara am intrat cu Marc sa testam chestia asta si s-a auzit excelent. Ori au facut imbunatatiri majore, ori e faptul ca suntem amandoi din Romania, treaba care face mult mai rapid transferul de date. Oricum, senzatia a fost absolut exceptionala. Ne plimbam prin Torino (virtual) si comentam live, la fata locului, ca si cum am fi fost in realitate. De bucurie am incropit un recital Toto Cutugno de care localnicii au ramas uimiti. Probabil ca nu intelegeau ce se intampla :)