vineri, 4 ianuarie 2008

Previziuni 2008

De multe ori mi s-a intamplat sa fac previziuni despre tendintele de viitor in industria echipamentelor electronice care s-au adeverit ulterior. Faza e ca le-am spus doar lui X sau Y care ori nu mai tineau minte chestia asta dupa doi ani, fie nu voiau sa recunoasca. Asa ca de data asta ma dau in stamba si le scriu aici. Vremea le va da sau nu dreptate.

Avand in vedere ca subiectul e destul de generos m-am hotarat sa-l prezint ca pe un serial.

Episodul I
TV-ul se conecteaza la internet


E clar ca majoritatea populatiei din zona urbana va incepe treptat sa abandoneze TV-ul in favoarea emisiilor multimedia de pe internet. De ce? Continut infinit mai variat si - mai important - lipsa reclamelor care pe unele posturi traditionale au devenit interminabile. Salvarea TV-ului din living inseamna inevitabil cuplarea sa la internet. Ma refer la IPTV care dupa parerea mea va avea o evolutie accelerata si in Romania unde poate fi adoptata cu cheltuieli extrem de mici chiar si pentru furnizorii "de cartier" (care apropo, au crescut enorm in anul precedent). Cu alte cuvinte vei primi emisiunile TV dar si uriasul continut de pe internet prin aceeasi tehnologie IP prin care comunica computerele. Dar nu numai. Acelasi cablu ar putea duce si servicii de telefonie. Ca distribuitor de ai trage trei cabluri cand poti trage unul singur ca sa incasezi un abonament unic pentru toate? Tie iti ramane alegerea de a frunzari in continuare emisiunile traditionale, sau miile de programe de televiziune de pe internet. Deci in curand, daca ti-ai facut program de vazut clipuri funny de pe internet vei face asta din pat, nu din scaunul din fata computerului. Abonament mai scump? Nici pomeneala. Ba se vor ieftini in continuare pentru ca exista deja o competitie acerba in Romania. De pilda, la sfarsitul lui decembrie am dat de un anunt al Mitnet, un furnizor de servicii internet din Dr. Taberei care tocmai a inceput sa ofere si servicii de televiziune prin cablu la 20 RON pe luna, oferta care cuprinde 60 de posturi. Ma bag. Si asta pentru ca in fiecare luna oamenii trimit la usa mea o bunicuta simpatica care imi ia banii pentru abonamentul la internet.

Ca fapt divers, TV-ul din poza e un prototip de LCD TV cu grosimea de 1,5 cm prezentat la sfarsitul anului trecut de Samsung.

Niciun comentariu: