Treceți la conținutul principal

Previziuni 2008

Episodul II
Mobilele sunt toate inteligente si gata de browsing


Dupa ce Apple a revolutionat interfata mobilului, orgoliul producatorilor a fost puternic ranit. N-au altceva de facut decat sa urmeze trendul, reteta si chiar sa vina cu altceva nou, mai bun, mai atragator. Asa a aparut si W910i de la Sony Ericsson (in poza de mai sus), un mobil de care nu ma voi desparti fara mari regrete. Are accelerometru incorporat asa ca precum iPhone, daca il intorci la 90 de grade, imaginea se intoarce si ea. Nu e o chestie utila, ci una surprinzatoare, placuta care da un plus de valoare. Apoi, Google a primit si el provocarea si a pornit contraatacul Android, un sistem de operare care promite si mai mult decat interfata prietenoasa a Apple. Pe fondul asta de incrancenare competitiva mi se pare evident ca in 2008, mobilul va deveni in sfarsit o unealta destul de puternica si de adaptata pentru browsing-ul pe internet. Pentru asta, mobilele vor deveni in majoritate inteligente, cu un sistem de operare puternic. Si vom avea de unde alege pentru ca Microsoft si Symbian ameninta si ei cu noi softuri pentru 2008. N-au incotro pentru ca Google a ridicat zdravan stacheta cu Androidul lor. Abonamentul la internet pe mobil va deveni si el o nimica toata. Producatorii inteleg treptat ca reclama pe mobil incepe sa devina rentabila. In Marea Britanie exista deja un program demarat de un operator de telefonie mobila care ofera conexiune internet gratuita pe mobil tinerilor studenti care indura insa un "tratament" dur cu reclame.

Concluzia mea este ca in 2008 se vor cumpara mult mai multe telefoane inteligente, iar internetul pe mobil va deveni pana la sfarsitul anului o chestie de civilizatie, asa cum s-a instaurat pentru computerele personale de acasa. In Romania, ca de obicei, lucrurile se vor misca mai greu, dar tot in directia asta. Pustii din ziua de azi se plimba pe net de pe mobil ca si cum ar fi in fata PC-ului. Acum cateva zile am si vazut un astfel de specimen. Statea la taclale pe messenger de pe mobil.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fraierii se retrag

Sunt o mare companie. Aud ca in Second Life intra tot poporul, deci hai sa-mi fac imagine acolo ca da bine. Cine sa se ocupe de treaba asta? Niste trogloditi din birouri care n-au intrat in viata lor intr-un joc multiplayer online. Facem sediu acolo ca in realitate. Vorbaia, suntem companie serioasa, imagine, brand. Imi cumpar ditamai insula (ca am bani), construiesc un sediu cu design debil, din otel si sticla si astept... astept... Dupa doua luni vad fisa cu situatia financiara. Nu e bine. Insula aia imi mananca bani (vreo 60 USD pe luna) si nu produce nimic. Nu e deloc bine. O lasam balta. Alti baieti destepti, de pilda Nissan si-a transformat locatia in parc de distractii. Acolo vine lumea ca se distreaza si mai vede o masina, doua. De ce sunt suparat? LA Times a observat ca pleaca marile companii din Second Life, vreo 5 sau 6 la numar. Astia dau vina pe interesul scazut in SL, ca nu sunt decat maximum 40.000 de oameni online simultan in orice moment. De aici, concluzia ca SL va di...

Voce in SL

De ceva vreme, Linden Labs a dat drumul la comunicarea prin voce in Second Life. Am mai incercat sa vorbesc cu oamenii pe acolo, dar rezultatul a fost lamentabil. Aseara am intrat cu Marc sa testam chestia asta si s-a auzit excelent. Ori au facut imbunatatiri majore, ori e faptul ca suntem amandoi din Romania, treaba care face mult mai rapid transferul de date. Oricum, senzatia a fost absolut exceptionala. Ne plimbam prin Torino (virtual) si comentam live, la fata locului, ca si cum am fi fost in realitate. De bucurie am incropit un recital Toto Cutugno de care localnicii au ramas uimiti. Probabil ca nu intelegeau ce se intampla :)