Treceți la conținutul principal

Dilema multimedia

In dimineata asta aruncam un ochi pe un tracker romanesc de torente sa vad ce mai e nou si am dat peste un comentariu genial la un film: "d c e asa mare filmul cand subtitrarea e d cativa kb??". Filmul DVD nici macar nu ocupa foarte mult, 4,3GB, iar diferenta fata de altul mai "subtire" in informatii nu putea fi pusa in niciun caz pe spinarea bietei subtitrari. Totusi, faza cu de ce ocupa atat de mult mi-a ramas in cap. La ora asta, industria IT se chinuie sa produca discuri cu capacitate cat mai mare pe care sa incapa informatia nou creata. Oare niste laboratoare de software nu puteau crea un format audio-video nou care sa incorporeze calitatea grafica si rezolutia unui film Blu-ray sau HS DVD intr-un spatiu mult mai mic, ca sa incapa pe un DVD, sau de ce nu, CD? Noi am fi fost superfericiti pentru ca l-am fi putut descarca in cateva minute. Exact, doar noi. Nu mai exista vreun beneficiar pentru chestia asta. Producatorii castiga foarte mult implementand o noua tehnologie, un nou disc, noi playere, noi tehnologii pentru computere, hard disk-uri mai mari, operatorii internet largesc benzile de internet s.a.m.d. Pentru noi , distractia asta costa bani. Daca filmul ocupa mai mult spatiu pe hard, deci iti trebuie unul mai mare. Vrei HD? Ia-ti o placa video mai tare, de fapt schimba-ti tot PC-ul ca e invechit, ia-ti un player HD si treci pe fibra optica ca sa descarci azi filmul ala nou.
Daca un sistem de operare Windows ocupa cativa giga pe hard, iar unul linux cativa mega, cu toate ca si cel din urma a ajuns la fel de performant si prietenos, atunci si un film HD ar putea intra pe un CD. Industria multimedia este insa mult mai puternica. Sunt mult prea multi jucatori in industrie care traiesc de pe urma acestei revolutii.
Se poate trai fara HD? Un sef NVIDIA cu care am avut placerea sa discut a raspuns perfect la intrebare: "Odata ce ai vazut un film HD in conditii optime nu vrei sa te mai intorci la DVD".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Muse si atat

Da, am fost la concertul Muse. A fost exceptional. Luni voi ajunge ragusit la munca. Organizarea a fost ca de obicei de toata jena. O singura iesire, o portita de 3 m unde ne calcam unii pe altii incercand sa iesim la "aer". Ca sa fie totul perfect, am iesit la fix 23:08, motiv pentru care nu a mai venit nici un tramvai catre casa. O fi vorbit cineva cu RATB pentru ca taxiuri erau destule, care mai de care mai scumpe si pretentioase cu privire la destinatie. Pana la urma am ajuns si acasa... Oricum, raman cu amintirea placuta a concertului Muse. Solistul m-a dat pe spate cu solourile de chitara, dar nici la pian sau voce nu a ramas dator. Oamenii au fost cu bun simt, in majoritate rockeri. Media de varsta? Undeva la 24 de ani. Ce concert urmeaza? :)

Cel mai mare carusel din lume

Deocamdata, cel mai mare carusel din lume e in Japonia. Asta pana in 2009, cand chinezii vor termina opera lor, un monstru de 207 m inaltime si 48 de compartimente inzestrate cu aer conditionat care pot gazdui cate 40 de vizitatori fiecare adica 1.920 in total la o rotire. Chestia asta ii costa pe chinezi 99 de milioane de dolari. E clar ca sunt un popor de megalomani. Marele zid chinezesc, cel mai mare ecran LCD din lume, cel mai mare carusel si cate or mai fi... Aici e povestea.

Imprimanta 3D

"Ladoiul" ala de sus este Mcor Matrix , una dintre imprimantele 3D pioniere. O alimentezi cu hartie A4 normala si cu un lipici special, apoi ii servesti prin interfata de la computer un design 3D cu dimensiuni nu mai mari de 297x210x150 (inaltime/grosime) mm. Ar fi mai corect sa se numeasca sculptor 3D pentru ca aparatul mai intai lipeste foile si apoi taie cu nuste cutite speciale blocul de hartie format. Producatorul zice ca piesele ies foarte rezistente, iar costul este de numai 0,01 euro/cc. Dupa spusele companiei, imprimanta lor 3D este de 40 de ori mai eficienta decat concurentele care utilizeaza alte materiale (mase plastice de obicei). Faza urata este ca masinaria asta pare sa iroseasca o multime de hartie. Pui doua topuri de hartie, ii dai comanda sa-ti faca o piesa de 30x40x15 mm, iar restul hartiei nu mai poate fi folosita. Mult mai eficient ar fi sa bagi in imprimanta hartia folosita, pe care oricum o duci la reciclare. Acelasi lucru se poate intampla si cu restur